Mulciul decorativ – adauga culoare in gradina!

Pentru a ameliora activitatea biologica in sol, specialistii recomanda operatiunea de mulcire. Aceasta inseamna acoperirea radacinilor plantelor cu paie si alte materiale organice. In urma actiunii microorganismelor, materialele organice putrezesc si se formeaza humusul.

Ce este si la ce e bun mulciul decorativ?

In afara de aceasta, un asemenea strat protejeaza solul de ingheturi, vint, ploaie puternica si soare arid, pastreaza caldura si umiditatea, precum si impiedica cresterea buruienilor, totodata stimulind inmultirea microflorei utile in sol.

In trecut, pentru mulcire se foloseau paiele, rumegusul de lemn. Insa mulciul poate fi nu doar imprastiat pe sol, dar si folosit in scopuri decorative. Aici trebuie sa vorbim mai detaliat despre scoarta decorativa.

Folosirea scoartei decorative in mulcire pe florarii, peluze, dealuri alpine le vor face sa arate divers, original si foarte atractiv.

Cit costa?

Cineva poate spune ca scoarta decorativa este scumpa. Haideti sa calculam: grosimea recomandata a stratului de mulci este de 5-7 cm, max 15 cm. Pentru acoperirea cu mulci a unui metru patrat vom avea nevoie de 15 kg, aceasta continindu-se intr-un sac de 50-60 litri, care poate fi cumparat in magazinul Bricomax cu 149 lei. Puteti sa calculati singuri de ce cantitate aveti nevoie pentru mulcirea terenului Dvs.

Tineti cont de faptul ca scoarta decorativa (in dependenta de calitate) poate ramine pe sol de la 2 la 4 ani. Adica nu e investitie ce trebuie sa o faceti in fiecare an. In aceasta perioada, straturile de jos se vor transforma in mod natural – in compost util pentru sol si plante.

Cind se face mulcirea?

Cel mai bine e sa faceti mulcirea primavara, cind solul se incalzeste. Daca preconizati  mulcirea pe gazon sau in florarii, atunci mai intii va trebui sa saditi (semanati) plantele, sa le irigati dupa care in strat uniform sa acoperiti solul cu scoarta. Peste un an stratul va trebui renovat, adaugind 1 cm de mulci.

Mulciul decorativ poate fi alcatuit din material lemnos din conifere, scoarta, coji de nuci (de cedru de ex.), material lemnos din specii de foioase. Aceste material au diverse termene de exploatare. De exemplu, scoarta si lemnul din conifere (pin, brad) au cel mai mare termen – pot sta pe sol 3-4 ani, imbogatind in acest timp solul cu substante nutritive.

Cum sa decoram gradina cu ajutorul mulciului? 

Scoarta decorativa poate fi colorata in diverse culori – galben, maro, rosu etc. De regula pentru aceasta se folosesc coloranti de origine naturala. La selectarea mulciului, trebuie de atras atentia ca scoarta sa fie de marime optima: nici prea mare, dar nici prea marunta.

Cu ajutorul mulciului decorativ, pot fi decorate nu doar clumbele si florariile, dar si aleele, peluzele, formind compozitii cromatice si figuri la nivelul solului. In acest fel pot fi unificate diverse elemente ale gradinii sau dimpotriva, pot fi marcate zonele distincte.

In concluzie, putem spune ca scoarta decorativa are multiple aplicari benefice nu doar pentru o decorare cu gust a gradinii, dar si pentru ameliorarea si protejarea solului, in asa fel incit plantele sa creasca viguroase si puternice.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>